Importanta polifenoli masline si ulei de masline

Uleiul de masline contine polifenoli, vitamina E si alti antioxidanti, substante care constituie conservantii naturali ai uleiului si care incetinesc procesul natural de oxidare si rancezire a uleiului. Parte din acesti antioxidanti naturali ajuta la mentinerea unei organism sanatos si la cresterea duratei de viata, deoarece absorb radicalii liberi si au efect benefic asupra sistemului cardiovascular. In plus contribuie la prevenirea afectiunilor canceroase.
  • persoanele care adopta o dieta mediteraneana si o dieta cretana au o rata de viata mai ridicata
Maslinele contin peste 30 de tipuri de polifenoli, iar nivelul acestora scade o data cu maturizarea fructului, implicit o data cu trecerea timpului. Pentru ca un ulei de masline sa fie de calitate, este important ca in momentul recoltarii maslinele sa aiba un continut foarte ridicat de polifenoli, deoarece acestia mentin proprietatile produsului si prelungesc durata de viata a uleiului.

Nivelul polifenolilor poate fi direct corelat cu gustul pe care il are uleiul: cu cat un ulei de masline extravirgin este mai amar si mai picant, cu atat este mai bogat in polifenoli.
Majoritatea uleiurilor de masline au in medie un nivel al polifenolilor de 180mg/kg. Cel mai ridicat nivel il are uleiul obtinut din culturile de masline Koroneiki, care este de 600 pana la 800 de mg/kg.
  • soiuri de masline cu un nivel foarte ridicat de polifenoli: Koroneiki, Cornicabra, Coratina si Moraiolo.
  • soiuri de masline cu nivel scazut de polifenoli: Arbequina, Arbosana, Picudo, Sevillano si Taggiasca.
Nivelul de polifenoli din masline depinde de clima, soiul pomilor, practicile agricole, irigatia moderata si de momentul recoltarii. Nivelul de polifenoli din ulei depinde de tipul de masline presate la rece din care s-a fabricat produsul.
  • Ulei din masline Koroneiki: 600 mg/kg
  • Ulei din masline Arbosana: 278 mg/kg
  • Ulei din masline Arbequina: 167 mg/kg