Despre calitatea superioara a maslinelor Koroneiki

Zona Chania din insula Creta este recunoscuta pentru culturile de maslini dedicate aproate in totalitate productiei de ulei extravirgin de calitate superioara.
  • un ulei de masline este considerat extravirgin daca are gradul de aciditate sub 0.8, conform IOOC - International Olive Oil Council
In insula Creta sunt cultivati aproximativ 35 de milioane de maslini, iar 85% sunt din soiul Koroneiki. In zona Chania din Creta aproape 100% din maslinii cultivati sunt din aceasta specie si sunt destinati productiei celui mai complet tip de ulei presat la rece, cu cel mai ridicat continut de polifenoli.
  • majoritatea uleiurilor de masline au un nivel mediu al polifenolilor de 180mg/kg, uleiul de masline Koroneiki are in medie un nivel al polifenolilor de 600 mg/kg.
  • acest tip de ulei este verzui si are un gust cu tenta amara si putin picanta, tocmai datorita gradului de antioxidanti naturali din compozitie.
Productia din culturile de maslini Koroneiki este chiar de 10 ori mai mica decat a “maslinilor normali”. Fructele apar doar la 3 ani de la plantare, dar numai dupa inca 3 sau 4 ani ajung sa fie recoltate pentru un ulei de calitate. La sfarsitul verii frunzele maslinului incep sa produca ulei, pe care il depoziteaza in fruct. Dupa jumatatea lunii noiembrie incepe recoltarea maslinelor din care se va extrage ulterior uleiul pur, prin metoda presarii la rece.

Anual un maslin matur produce pana la 150 kg de masline, din care se pot obtine 8-10 litri de ulei. Spre deosebire de alte uleiuri presate la rece care au un termen de valabilitate de aproximativ 1 an, pastrat in conditii adecvate, uleiul din masline Koroneiki isi pastreaza proprietatile pana la 3 ani.
  • pe termen mai lung cea mai indicata metoda de pastrare a uleiului presat la rece din masline este cutia de metal inoxidabil, sau recipientii din sticla de culoare inchisa