Despre merisoare

Merisorul canadian, Vaccinium macrocarpon, este un arbust cu o inaltime de pana la 20 cm, originar din America de Nord, care creste pe teritoriul Canadei si in nordul SUA. Infloreste la sfarsitul lunii iunie si este recoltat la sfarsitul lunilor septembrie si octombrie. Fructele de merisor contin aer, iar cea mai des utilizata metoda de recoltare este asa-numita recoltare umeda, adica prin inundatie controlata a culturilor: fructele de merisor se ridica la suprafata si sunt culese natural.

Amerindienii foloseau acest arbust pentru tratarea diverselor boli si leziuni, iar colonistii europeni au inceput sa utilizeze merisorul atat in sosuri de gatit, compoturi si siropuri, dar si in ameliorarea afectiunilor de stomac, ficat si in cazul bolilor ce tin de circulatia sangelui.

Merisorul are efecte benefice asupra intregului organism, incepand cu cavitatea bucala, pana la inima, plamani si stomac. Ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi, contribuie la sanatatea cardiovasculara si la preventia anumitor forme de cancer.
Fructele de merisor au o valoare ridicata pe scala ORAC, ceea ce arata ca pot fi folosite cu succes in cazul bolilor cronice care apar odata cu inaintarea in varsta.
Din punct de vedere nutritiv, merisorul contine vitaminele A, C, B, acid folic, calciu, fier si potasiu, iar o cana de fructe de merisor contine 4 grame de fibre si 20% din cantitatea zilnica necesara de vitamina C.
  • scala ORAC este folosita pentru a masura nivelul de antioxidanti existent in produsele alimentare
  • Oxidant Radical Absorbance Capacity sau Capacitate de Absorbtie a Radicalilor Liberi ai Oxigenului
Merisorul canadian este mai cunoscut pentru proprietatea sa de a pastra sistemul urinar sanatos, atat la femei cat si la barbati. Acest fruct contine proantocianidine unice care previn lipirea bacteriilor de peretii vezicii urinare si ai uretrei, fiind astfel eliminate prin urina.

Merisorul intervine in depunerea bacteriilor pe dinti si gingii. Proantocianidinele din merisor intrerup procesul formarii placii dentare, avand si efect in reducerea formarea cariilor.
  • a nu se consuma sucuri pe baza de merisor sau fructe uscate de merisor daca au in continut zahar, deoarece acesta poate contracara efectele benefice ale merisorului asupra dintilor.
Merisorul canadian contine o cantitate semnificativa de flavonoide si polifenoli care contribuie la prevenirea si combaterea bolilor de inima dar si la sanatatea stomacului. Proantocianidinele (PAC) din merisor inhiba depunerea bacteriei Helicobacter pylori pe mucoasa gastrica umana, ceea ce arata ca merisorul poate fi benefic in prevenirea ulcerului gastroduodenal. Aproximativ 80% din ulcerele peptice sunt asociate cu actiunea bacteriei Helicobacter pylori.

Exista dovezi ca merisorul poate reduce formarea de pietre din oxalat de calciu la nivelul urinar. Sucul de merisor are proprietati antilitiazice si merita sa fie considerat drept un adjuvant natural util in cazuri de urolitiaza. Infectiile repetate ale vezicii urinare pot uneori implica si partea superioara a tractului urinar, in special rinichii. Daca aveti simptomele infectiei urinare: durere sau senzatie de usturime la urinare, frecventa crescuta a urinarii sau urina inchisa la culoare si urat mirositoare, este indicat sa consultati medicul. Merisorul poate scadea riscul repetarii infectiilor urinare si poate diminua numarul de bacterii E.coli, dar, in cazuri severe, pot fi necesare alte tipuri de tratament. Merisorul este foarte sigur si nu sunt cunoscute efecte secundare, cu exceptia unei actiuni usoare de subtiere a sangelui. Este considerat sigur si in timpul sarcinii si alaptarii, dar este recomandat sa discutati acest aspect si cu medicul dumneavoastra.

La ce sa fim atenti cand dorim sa consumam produse pe baza de Merisor?
  • extractele pe baza de merisor sa aiba o concentratie cat mai mare
  • fructele de merisor utilizate la realizarea extractului sa fie de clasa A
  • sa consumati numai suplimentele pe care este declara metoda de masurare folosita si continutul real de proantocianidine (PAC)
  • sa contina tot fructul de merisor: fruct, coaja, seminte, fibre, suc
  • sa nu contina adaos de zahar, conservanti, arome, apa-doar 100% merisor pur

Sursa info: Wikipedia si Wiki. Sursa foto FreeImage.com si Science Daily