Platfus la copii. Platfus la adulti. Incaltaminte si talpici pentru platfus

Platfusul este o afectiune a talpii piciorului prin care arcada este aproape inexistenta iar talpa este plata, unita cu solul. Poate aparea la unul sau la ambele picioare.

Piciorul plat la copii
Aparent toti copii au piciorul plat la nastere, deoarece arcada piciorului se dezvolta o data cu cresterea si solicitarea normala a piciorului, a oaselor, muschilor, tendoanelor si ligamentelor. Parintii trebuie sa fie atenti in jurul varstei de 5-6 ani, sa urmareasca mersul si sa comunice cu micutii pentru a identifica anumite discomforturi: deplasare ciudata, schiopatari repetate, dureri in zona talpilor sau a genunchilor, transpiratii.
  • diagnosticul de picior plat se pune numai de catre medicul podolog sau ortoped, dupa caz
Piciorul plat la adulti
Adultii pot dezvolta aceasta afectiune a piciorului, fie datorita accidentarilor, a bolii, datorita unei actiuni exercitate timp indelungat asupra picioarelor, sau pur si simplu datorita varstei.
  • femeile de peste 40 ani sunt mai predispose la a dobandi piciorul plat, daca sufera de obezitate, hipertensiune sau diabet, iar datorita schimbarilor din organism, femeile insarcinate pot avea talpa piciorului aplatizata
Majoritatea persoanelor cu platfus nu prezinta dureri la mers sau alergare. In schimb, datorita formei atipice a talpii, muschii si oasele sunt solicitate in mod diferit in mers, comparativ cu talpa normala. Exista in schimb situatii in care datorita acestei afectiuni persoanele suferinde acuza dureri foarte mari si dificultati la deplasare. Datorita formei atipice a piciorului, persoanele care sufera de platfus pot resimti mai intens socurile datorate alergatului sau chiar si in mers.
  • exista incaltaminte speciala sau talpici ortopedici care contribuie la diminuarea socurilor si ajuta in prevenirea accidentarilor
  • incaltamintea speciala pentru platfus, gimnastica medicala, protezele pentru sustinerea arcadei piciorului sau anumiti talpici ortopedici contribuie la diminuarea efectelor resimtite de persoanele cu picior plat
  • deoarece afectiunea se prezinta diferit la fiecare persoana, poate afecta unul sau ambele picioare, diagnosticul se pune de catre medicul podolog sau ortoped, dupa caz

Pe scurt: Podologia se ocupa cu tratamentul afectiunilor piciorului. Ortopedia se ocupa cu tratamentul bolilor si deformatiilor oaselor si articulatiilor.

Transpiratia
neobisnuita a picioarelor este unul din semnele care trebuie sa ne ingrijoreze. In timp, datorita mediului umed si nesanatos, se pot dezvolta ciuperci, in principal intre degete si pe talpa, diferite afectiuni ale unghiilor, miros neplacut al picioarelor.

 

Info:  Wikipedia