Farfuria sanatoasa: ghid simplificat in monitorizarea unei diete

Farfuria sanatoasa nu defineste un anumit numar de calorii sau numar de portii pentru diferite categorii alimentare, deoarece necesarul caloric si de nutrienti se calculeaza individualizat, in functie de varsta, sex, greutate, compozitie corporala si nivelul de activitate fizica. In plus preferintele alimentare pot modela formarea acestei farfurii sanatoase. In schimb, fafuria sanatoasa este un ghid simplificat si usor de urmarit in monitorizarea unei diete, fiind impartita in 5 tipuri de alimente: legume, fructe, proteine, cereale si lactate.
  • jumatate din farfurie trebuie sa contina fructe si legume, fiind esentiale pentru aportul de vitamine, minerale, fibre vegetale si nu in ultimul rand, datorita continutului scazut de calorii. Includeti in dieta legume si fructe de culori diferite, insistand, in cazul legumelor, pe cele de culoare verde inchis, portocaliu si rosu
  • consumati cereale integrale, paine integrala, orez brun si paste integrale, in defavoarea variantelor rafinate ale acestor produse, al caror consum crescut este asociat cu obezitatea si toate complicatiile acesteia
  • alegeti surse sanatoase de proteine: carnea alba slaba – de pui, curcan, de peste- consumat de minim 2 ori pe saptamana; limitati consumul de carne rosie, evitati carnurile procesate si mezelurile
  • folositi ca si surse de proteine si cele de origine vegetala: soia, fasole, mazare, alune si nuci
  • farfuria sanatoasa incurajeaza aportul zilnic de lactate, dar cu moderatie: 1-2 porĊ£ii pe zi, in variantele degresate sau semidegresate
  • consumati cat mai putin alimente bogate in grasimi, zaharuri si sare

Folosind aceste repere vom avea mese sanatoase si in final dieta echilibrata. Bineinteles, daca includem in viata noastra si activitatea fizica zilnica.