Despre uleiul de dovleac

Stiati despre uleiul de dovleac…?
  • pentru fabricarea unui litru de ulei presat la rece este nevoie de 2.5 kg de seminte uscate de dovleac. Aproximativ 1200 de seminte, din aproape 40 de bostani.
  • este un produs cu traditie in Germania, Austria, Slovenia, Croatia, Ungaria si Romania iar Uniunea Europeana a inclus uleiul de dovleac in categoria produselor alimentare cu origine geografica identificabila
  • datorita continutului de caroten are o culoare rosu rubin
  • consumul zilnic a 40 ml de ulei de dovleac (2 linguri) ajuta in prevenirea afectiunilor prostatei si in reducerea riscului cancerului de prostata
  • are un termen de valabilitate de 6-8 luni, de la data fabricatiei. Trebuie pastrat la loc intunecos, ferit de radiatie calorica si fluorescenta, la o temperatura optima de max 18 C.

Ce contine uleiul de dovleac presat la rece
  • acizi grasi mono-nesaturati
  • acizi grasi poli-nesaturati: Omega 9, Omega 3 si Omega 6
  • vitaminele A, D, E, F, K, complex de B-uri, zinc, calciu, proteine vegetale si magneziu 
Cum se consuma uleiul de dovleac presat la rece
  • De regula uleiul de dovleac este consumat pentru proprietatile terapeutice, iar cele mai multe proprietati curative le are uleiului de dovleac cat mai recent presat.
  • Se consuma in stare cruda, in alimentatie, fiind recomandat pentru salate, sosuri, supe. Nu trebuie prajit, fiert sau copt

In scop terapeutic trebuie consumat intotdeauna conform recomandarilor si dozajului indicate de medic. Tratamentul cu ulei de dovleac trebuie sa fie unul individualizat in functie de afectiune si efectuat dupa recomandarea medicului.
  • efect demonstrat in cresterea tonusului muscular si actiune pozitiva asupra terminatiilor nervoase
  • are proprietati antiinflamatoare, reduce umflaturile articulatiilor si atenuaza durerile
  • este recunoscut pentru efectul sau antihelmintic, fiind eficient in eliminarea parazitilor intestinali
  • ajuta in preventia sau ameliorarea alergiilor, contribuie la un somn odihnitor, poate ajuta in afectiuni gastrice si hepatice
  • are proprietati antioxidante, protejeaza celulele impotriva actiunii radicalilor liberi si contribuie la pastrarea sanatatii sistemul imunitar al organismul
  • are rol in producerea de insulina, cresterea potentei masculine si reglarea menstruatiei
  • scade nivelul colesterolului din sange si imbunatateste functiile cardiace
  • ajuta in preventia afectiunilor prostatei, intareste vezica urinara

Folosit extern uleiul de dovleac are proprietati cosmetice:
  • hidrateaza, previne aparitia ridurilor si imbatranirea prematura a pielii
  • reda luminozitatea naturala a pielii
  • ajuta in ameliorarea acneei si iritatiilor minore ale pielii
  • previne aparitia si atenueaza vergeturile
  • contribuie la eliminarea matretii si ajuta la oprirea caderii parului

Efectele secundare ale uleiului de dovleac
  • nu sunt cunoscute efecte secundare ale consumului responsabil de ulei de dovleac
  • in scop terapeutic uleiul de dovleac trebuie consumat intotdeauna dupa recomandarea medicului si intotdeauna cat mai proaspat
Sursa: Wikipedia, A2Z of Health, Beauty and Fitness si P&T Natural Products