Despre tipurile de miere

Mierea este cel mai remarcabil dintre produsele stupului: obtinuta din nectarul florilor sau din secretiile dulci de pe plante, este o extraordinara sursa de energie si un excelent produs pentru sanatate datorita continutului sau de minerale, enzime, aminoacizi si vitamine. Faciliteaza asimilarea calciului si a magneziului la nivelul tesutului osos. Aplicata in strat gros, mierea previne suprainfectarea ranilor, accelereaza regenerarea tesuturilor afectate si favorizeaza cicatrizarea.

Mierea de salcam este aproape incolora sau galben deschis, cu un gust dulce si aroma discreta, specifica florii de salcam.
  • Recomandari: mierea de salcam este energizanta, tonifianta, aperitiva, laxativa, antianemica, amelioreaza digestia, combate oboseala, ajuta la recuperarea mai rapida dupa efort sau boala, creste rezistenta fizica, este emolienta pentru tractul digestiv, usor expectoranta, stimuland transpiratia in caz de raceala.

Mierea poliflora este de culoare galben deschis pana la brun deschis, cu nuanta roscata, verzuie sau maronie cu aroma placuta in functie de flora de provenienta. Este obtinuta din nectarul mai multor specii de plante care infloresc in aceeasi perioada de timp.
  • Recomandari: mierea poliflora este hipolipemianta, scade nivelul lipidelor din sange, stimuleaza apetitul, faciliteaza procesul digestiv, imbunatateste activitatea inimii si a ficatului, determina o crestere a procentului de hemoglobina din sange si este un excelent remediu pentru oboseala fizica si psihica. Datorita continului sau bogat in fier mierea poliflora este recomandata pentru tratarea anorexiei.

Mierea de tei are o culoare galbena pana spre portocaliu. Se poate cristaliza natural.
  • Recomandari: actiune sedativa, antispastica, calmanta pentru sistemul nervos, usureaza digestia stimuland secretia biliara, usor hipnotica; are efect si atenueaza durerile de stomac. Reduce aciditatea gastrica la cei suferinzi de ulcer. Este un tonic puternic cu efecte antiseptice si neurosedative.

Mierea de mana, sau mierea de padure este o miere naturala, dar care nu este produsa de albine din nectarul florilor, fiind obtinuta in zonele de padure de conifere: brad, molid, pin, sau de foioase: artar, stejar. Este un produs obtinut indirect, prin intermediul unor insecte care se hranesc cu sucurile plantelor si elimina apoi zaharurile de care nu mai au nevoie. In anumite perioade ale anului, pe frunzele, ramurile sau tulpinile plantelor se gaseste aceasta mana, o substanta dulce si limpede, care, in lipsa nectarului, este colectata de albine. Mierea de padure are o culoare brun-verzuie, rosiatica sau maro inchis spre negru si un gust unic, similar cu al caramelului.
  • Recomandari: mierea de mana este antiinflamatoare, antioxidanta, depurativa, laxativa, imunostimulatoare, stimuleaza regenerarea epiteliilor, endoteliilor si a membranelor celulare, iar consumul este recomandat si in boli bacteriene sau boli ale intestinului gros.

Mierea de rapita este o miere de albine de culoare alb-galbuie si are o consistenta cremoasa. Este mai putin dulce comparative cu alte tipuri de miere, are un gust placut dar un miros ciudat. Contine multa glucoza, de accea se cristalizeaza extreme de rapid.
  • Recomandari: este benefica in afectiunile cailor respiratorii, ajuta sanatatea rinichilor, pancreasul, splina si ficatul. Este de un real ajutor in ameliorarea osteopozozei si sanatatea oaselor. Se utilizeaza cu success si in tratamente cosmetice. Planta de rapita contine proteine, calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, vitaminele A, B, C si E.
Stiai: exista si miere de Floarea-Soarelui, miere de Mana de Brad, miere de Pomi Fructiferi, miere de Faneata sau mierea de fan.