Despre siropul de agave sau nectarul de agave

Siropul sau nectarul de agave este un indulcitor realizat din specii ale plantei de agave, originara din Mexic si Africa de Sud.
  • Cel realizat din Agave tequiliana: atunci cand planta este matura, de peste 7 ani, ii sunt taiate frunzele si este extras acest nectar, apoi este filtrat si prelucrat termic, rezultand un lichid dulce, putin mai fluid decat mierea de albine.
  • Cel realizat din Agave salmiana: atunci cand planta este in crestere ii este taiata parte din tulpina, ceea ce duce la formarea unei gauri in centrul plantei, loc in care se acumuleaza lichidul. Acesta este colectat zilnic si ulterior procesat.
Rezultatul este un nectar, sau un sirop, cu un continut de peste 90% fructoza si pana la 10% glucoza, aproape de 2 ori mai dulce decat zaharul, care poate fi utilizat cu responsabilitate la indulcit. In functie de durata de prelucrare termica, si implicit intensitatea aromei de caramel, culoarea acestui produs poate sa difere.
  • Siropul de agave de culoare deschisa are o aroma subtila.
  • Siropul de agave de culoarea chihlimbarului are o aroma de caramel putin mai intensa, fiind folosit in preparea bauturilor si mancarurilor.
  • Siropul de agave de culoare inchisa are un gust pronuntat de caramel, fiind folosit pentru deserturi si mancaruri cu arome unice.
Similar cu alt inlocuitor pentru zahar, siropul de artar, nectarul acesta de agave este utilizat ca topping pentru clatite, vafe, sau indulcitor pentru suc si cafea, iaurt, lapte inghetata. Spre deosebire de siropul de artar, cel din agave nu se utilizeaza la temperaturi de peste 40 grade. Dupa deschidere se pastreaza la frigider.