Beneficiile semintelor de floarea soarelui

Semintele de floarea soarelui sunt adevarate concentrate de vitalitate si energie, reprezentand o excelenta sursa de vitamina E. Arahidele, nucile, semintele de floarea soarelui si de dovleac nu contin colesterol.

Continut de vitamine si minerale a 100 gr de seminte de floarea soarelui, procentual din doza zilnica recomandata.
  • Vitamina E 179 %
  • Vitamina B6 45,1%
  • Fosfor 45%
  • Magneziu 63,3 %
  • Zinc 22,6 %
  • Fier 24,2 %

Vitamina E limiteaza producerea de colesterol, intareste si protejeaza inima si arterele, scade riscul afectiunilor cardiace, creste imunitatea organismului. Carenta de vitamina E duce la cresterea colesterolului din organism. Vitamina B6 este un stimulent muscular, intervine in functionarea sistemului nervos, in producerea de anticorpi, impiedica aparitia aterosclerozei si are impact si in sistemul reproducator. Carenta de B6 poate fi asociata cu nervozitate si iritabilitate, stare generala de oboseala, slabiciunea organismului, insomnie.

Cea mai mare parte a fosforul din organism se afla in oase si dinti si are rol in procese celulare, contractarea muschilor, transferul impulsurilor nervoase, secretia hormonilor si sinteza proteinelor. Magneziul ajuta la functionarea nervilor si muschilor si are rol important in functionarea si mentinerea starii de sanatate a aparatului cardiovascular si a celui cerebral. Carenta de magneziu duce la stari de nervozitate, crampe musculare, tremur, insomnie. Zincul este necesar pentru functionarea sistemului imunitar, mentine integritatea celulara si este vital pentru sinteza proteinelor, formarea insulinei normalizarea functionarii prostatei, cresterea capacitatii mentale, prevenirea sterilitatii. Lipsa zincului din organism se traduce prin caderea parului, dermatita, intarzierea vindecarii ranilor, anorexie. Fierul este necesar pentru formarea globulelor rosii din sange.Mareste rezistenta la imbolnavire iar in lipsa fierului din organism ni se incetinesc functiile, devenim palizi si anemici.