Pui si orez cu ulei presat la rece de floarea soarelui


Pulpe de pui si orez pregatite cu ulei de floarea soarelui presat la rece
  • reteta gata in 20 minute

Aceasta este prima reteta culinara pe care am pregatit-o cu ulei presat la rece de floarea soarelui. Pentru salate si pentru specialitati, am gustat si am gatit cu aproape toate tipurile de “uleiuri ciudate”, dar totusi, pe lista noastra de cumparaturi se gasea pana acum si ulei rafinat…sa fie in casa…
 
Saptamana nebuna la un hipermarket: 3.99 lei, mare promotie la ulei rafinat. Acelasi ulei pe care il luam de regula cu putin peste 7. Pai daca nu ai voie sa vinzi sub pretul de achizitie, cat costa uleiul la producator? Ca sigur nu si-au facut stoc de 3 luni si au ramas cu marfa nevanduta…pam, pam. De azi o dam pe naturiste 100%, macar sa stiu pe ce dau banii.

Am ales ulei presat la rece din seminte de floarea soarelui marca Denoct. L-am cumparat cu 9.80 lei/ litru, adica cu 2 lei si ceva mai mult decat uleiul rafinat pe care il luam de obicei. In conditiile in care din meniul nostru lipsesc aproape cu desavarsire prajelile, cumparam 1 litru de ulei la Craciun si unul dupa Pasti, cu 2 lei in plus sau in minus tot acolo suntem. Nu falimenteaza hipermarketul fara noi, si nu se imbogateste Denoct-ul, dar conteaza intentia.

Despre uleiul Denoct:
  • e 100% natural, presat la rece din seminte de floarea soarelui
  • este dublu filtrat si 100% pur
  • este fara chimicale in compozitie, deci va trebui sa il consumam in 3 luni de la deschidere
  • se poate folosi la absolut orice: prajit, copt, marinatul carnii, maioneze sau asezonarea salatelor

Am ales pentru azi o reteta pe care o facem des, o gatim in acelasi mod, tocmai pentru a vedea cat sau daca uleiul influenteaza gustul.

Ingrediente
: pulpe de pui, sare si piper, orez, parmezan, ulei si condimente naturale.

pasul 1
: punem sare, piper si putin ulei peste pulpe. Amestecam si lasam cateva minute. Le prajim in tigaia ceramica, fara a adauga ulei suplimentar. Le intoarcem pe ambele parti in cateva minute. Lasa putina zeama, iar cand sunt aproape gata adaugam 50 ml apa si le mai lasam 10 minute, pana se evapora lichidul.

pasul 2
: punem la fiert 200 grame orez in suficienta apa. Cand orezul e fiert pe jumatate si apa a scazut suficient, adaugam o lingurita de condimente naturale si cativa stropi de ulei. Daca e nevoie, la final se scurge surplusul de apa. Adaugam parmezan si gata. Pofta buna!

  • La miros: se simte o diferenta clara intre uleiul Denoct si uleiul rafinat. Primul miroase a vara si a vacanta, al doilea a “ulei”.
  • Culoarea: uleiului Denoct e galben intens, cel rafinat galben palid.
  • Daca e sa comparam consistenta, uleiul Denoct e spre fluid, cel rafinat spre lichid.
  • La gust: dintr-o reteta nu putem zice daca am revolutionat lumea culinara. Ori ne-a fost foame, ori intr-adevar mancarea a fost buna/ mai buna. Mai avem 3 luni la dispozitie sa analizam.

Un lucru e cert: uleiul Denoct e binevenit in bucataria noastra!